Artem Vyunnik, skaparen av militära drönare: ”i försvarsindustrin kan många uppgifter lösas mycket billigt om du förstår hur sfären fungerar”

Obemannade flygfordon (UAV) eller bara drönare har redan blivit vanliga för oss, men tills nyligen såg vi dem bara i science fiction-filmer. Både på civila och militära sfärer är dronor inblandade överallt idag. Dessutom ukrainska utvecklare alltmer hävda sig i världen, erbjuder marknaden högteknologiska lösningar för en mängd olika ändamål.

Vi kan redan säga att den ukrainska drone marknaden har bildats och till och med segmenterad. Många skrev om UAV, men # Biznestelegraph bestämde sig för att ta reda på hur den inhemska drone – byggnaden bor som en affärsgren-hur man går in i denna sfär, får fotfäste och blir framgångsrik.

I samband med nästa förvärring i rysk-ukrainska relationer har ämnet krig och försvar av landet återigen kommit fram. Därför är vår första hjälte en av grundarna av företaget ”Athlon Avia” Artem Vyunnik, som ger drönare av sin egen design till Ukrainas väpnade styrkor.

Vad kan ukrainska utvecklare erbjuda armén? Är det möjligt att bygga ett privat högteknologiskt företag på en statlig order? Hur effektiv är den turkiska Bayraktar-TB2 verkligen, har den ukrainska analoger och kommer den inhemska kamikaze drone att kunna lösa liknande uppgifter? Du hittar svaren på allt detta i vår intervju.

”Situationen på framsidan visar att det är omöjligt att skydda landet utan återupprustning”
– Artem, berätta om ditt företag. Vad gör hon?.

– ”Athlon Avia” utvecklar obemannad luft militär utrustning för olika uppgifter-från optisk-elektronisk eller radio spaning till artilleri stöd, bränning vägledning. Vi talar om A1-CM ”Fury” artilleri spotter drone och ST-35 ”Thunder” kontrollerad kamikaze drone.

Först och främst är vi ett FoU-företag (forskning och utveckling, – ed.), som är engagerad i design och utveckling av militär utrustning, liksom sin egen programvara. Våra kunder är försvarsdepartementet, inrikesministeriet, SBU. Vi har redan export, men hittills i mycket begränsade volymer, eftersom vår huvuduppgift är att leverera den ukrainska armén. Artilleri, till exempel, är redan utrustad med våra drönare med 70%.

– Under 2019-2020 ökade andelen försvarsorder som utfördes av privata företag till 60%. Denna indikator växer varje år. Det vill säga vi bildar en fullfjädrad Ukrainsk privat marknad för militär teknik. Jag tycker att det här är en mycket bra trend, det inspirerar optimism. Entreprenörer är inte längre rädda för att gå in på detta område, de är redo att hjälpa till med arméns återupprustning.

När det gäller stämningen arbetar verksamheten alltmer med försvarssektorn. Det är mer en fråga om moraliska och etiska principer, eftersom vi talar om medel för förstörelse, du vet. Ursprungligen var jag också kategoriskt emot utvecklingen av några chockkomplex. Men situationen på framsidan visar att landet inte kan försvaras utan återupprustning. Moderna vapen är det bästa verktyget för att avskräcka fienden. Därför tillhandahåller vi först statliga order, och först då uppmärksamma exporten.

Det finns också en negativ. Det finns en trend i vårt land som är skadligt för den tekniska sfären-vi är stolta över att inhemska produkter är Billigaste. Dessutom läggs detta ofta specifikt i TTZ och officiella program. Hittills har inga sådana krav införts på vår produkt, men TTZ för andra produkter har ett krav på att kostpriset inte får överstiga 50% av kostnaden för en utländsk analog.

Och på bekostnad av vad sådana besparingar bör uppnås? Kostnaden påverkas av billiga komponenter, en liten vinstmarginal (som inte tillåter dig att investera i modernisering av produktionen) och låga löner (det finns antingen låga kvalifikationer för anställda eller deras låga självkänsla och därför svag motivation). Enligt min mening är detta ett absolut bristfälligt och kortsiktigt tillvägagångssätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.