Tentu saja, belajar bagaimana untuk mengelap MacBook adalah sangat penting. Bagaimanapun, jika anda pertama kali melakukan sesuatu seperti ini, anda mungkin tidak mengerti apa artinya. Walaupun ada beberapa langkah-langkah yang terlibat dalam bagaimana untuk lap MacBook, yang terbesar adalah pasti kilang semula. Apa adalah kilang semula, anda bertanya?

Pada dasarnya, reset kilang ini agak mudah. Itu istilah umum yang perkakasan pengeluar menggunakan merujuk kepada bertindak mengelap pengguna data dari peranti. Dalam erti kata lain, ketika anda semula kilang MacBook Pro, laptop itu akan tidak lagi menyimpan apa-apa istimewa anda pengaturan. Ia akan kembali untuk lalai setting kembali ketika ia segar keluar dari pabrik.

Selain itu, yang semula kilang tidak hanya memadamkan tatacara anda, tetapi juga data anda. Oleh itu, pakar menyarankan agar pengguna buat sandaran semua mereka fail penting sebelum kilang semula. Di sisi lain, ia juga perbaikan beberapa masalah seperti bugs, masalah kinerja, dan juga membuang virus. Jadi, ia adalah cara yang sempurna untuk me-reset MacBook anda dan mulailah dengan yang bersih.

Seperti yang bisa kamu bayangkan, reset kilang berguna untuk skenario yang berbeda. Kadang-kadang, pengguna reset komputer Mac untuk memulihkan data dan menyelesaikan berterusan perangkat isu-isu. Bagaimanapun, pengguna sering menyimpan ini pilihan di bawah senarai — seperti yang terakhir, jika anda akan. Itu karena reset kilang tidak boleh diubah jadi tidak ada kehancuran ia apabila anda telah selesai proses.

Di sisi lain, beberapa pengguna belajar bagaimana untuk mengelap MacBook melalui semula kilang untuk menjual mereka peranti. Ini adalah salah satu yang paling praktis menggunakan sebuah kilang reset kerana ia adalah mudah dan segala-galanya.

 

Sebelum Menyapu Anda MacBook: Bagaimana untuk Kembali Sehingga Anda Mac

 

Hal pertama yang pertama: kembali sehingga anda data untuk dipercayai pihak ketiga anda hosting perkhidmatan. Kau boleh kembali sehingga anda data untuk USB, Mac baru, atau lalai, bergantung pada pilihan anda.

Untuk melakukan ini, anda mungkin berpikir bahwa satu-satunya cara adalah untuk menyusun melalui fail anda satu per satu. Bagaimanapun, ada cara yang lebih cepat untuk melakukan ini dan itu adalah melalui Mesin Masa atau beberapa lain pihak ketiga aplikasi. Jika kau sudah mempunyai aplikasi pihak ketiga berguna, maka hanya menggunakan itu dan ikut pembangun arahan. Bagaimanapun, jika anda akan menggunakan Mesin Masa, di sini adalah satu cepat run-down bagaimana untuk menggunakan aplikasi untuk backup data anda:

Set up anda pemacu luaran, ganti Mac, atau NAS sebagai Mesin Masa destinasi.
Perhatian: Meneruskan untuk dua bahagian seterusnya untuk langkah-demi-langkah
Pergi ke Pilihan Sistem dan memilih Mesin Masa.
Klik pada Pilih Disk butang.
Pilih sandaran destinasi anda telah ditubuhkan.
Memukul Menggunakan Disk.
(Pilihan) Membatalkan Kembali secara Automatik jika anda tidak ingin Mesin Masa untuk sandarkan fail ke destinasi.
Kepala ke Sistem Pilihan dan pergi ke Mesin Masa pengaturan.
Tandai pada kotak yang akan datang untuk Menunjukkan Mesin Waktu dalam menu bar.
Pada Mac anda menu bar, klik pada jam ikon dan pilih “Kembali Sekarang.”

Bagaimana untuk Menetapkan Mac sebagai Mesin Masa Lokasi Sandaran
Berikut adalah bagaimana untuk menetapkan berbeza Mac seperti yang anda destinasi sandaran menggunakan Mesin Masa:

Pergi ke Pilihan Sistem dan memilih Perkongsian
Klik File Perkongsian kotak
Hit Pilihan
Periksa fail Saham dan folder menggunakan SESEORANG kotak semak
Klik Dilakukan
Pilih (+) butang di bawah Bersama Folder
Melihat untuk folder yang anda inginkan sebagai cadangan destinasi dan klik Menambah
Klik kanan di folder dan memilih Pilihan Maju
Memilih SESEORANG di Bahagian atas pilihan
Pilih Bahagian sebagai Mesin Masa destinasi sandaran dan memilih had saiz
Hit OK

Bagaimana untuk Menetapkan sebuah USB sebagai Mesin Masa Lokasi Sandaran
Berikut adalah cara untuk format dan menetapkan USB sebagai Mesin Masa itu sandaran file lokasi:

Sambungkan hard drive atau USB untuk Mac
Mencari Permohonan > Kemudahan di bawah Disk Utility
Memilih anda pemacu keras di ruangan sebelah kiri
Klik Menghapus butang di atas kanan menu
Untuk format, memilih untuk APFS atau Mac OS dilanjutkan journal
Klik Menghapus

Bagaimana untuk tidak fail-Fail dari Mesin Waktu Anda Sandaran
Sayangnya, Mesin Waktu adalah diprogram untuk kembali ke atas semua fail dan folder dengan lalai, termasuk mereka dengan data yang tidak perlu. Sebagai contoh, Mesin Waktu tidak akan membezakan antara fail biasa dan aplikasi pemasang (mana anda boleh turun pada anda peranti baru).

Sementara beberapa pengguna mungkin ingin Mesin Masa untuk melakukan ini, itu tidak perlu. Itu benar jika anda hanya bertujuan untuk memindahkan fail anda untuk baru anda. Ia hanya membuat proses sandaran mengambil masa yang lama dan sisa masa. Syukurlah, Mesin Waktu tidak memberi jalan bagi anda untuk menolak tertentu fail-fail dari sandaran. Berikut adalah cara:

Buka Pilihan Sistem dan memilih Mesin Masa setting
Klik Pilihan butang
Memukul Plus (+) butang
Melihat melalui dan pilih fail folder dan anda ingin mengecualikan dari sandaran
Klik Mengecualikan butang
Ulangi proses untuk semua yang lain fail atau folder kau pikir tidak perlu untuk backup.

Bagaimana dengan Lap MacBook
Sekarang bahwa anda telah berjaya didukung data anda, ia adalah masa untuk belajar bagaimana untuk mengelap MacBook. Kita akan pergi lebih dari beberapa langkah-langkah sebelum sampai ke kilang semula, jadi buckle up dan mari kita mulai.

Melumpuhkan Mencari Mac Saya
Jika kau jauh ke dalam ekosistem Apple, kemungkinan anda akan perlu Mencari Mac Saya diaktifkan untuk anda. Bagaimanapun, melumpuhkan ciri ini adalah bahagian penting bagaimana untuk mengelap MacBook untuk dijual atau derma. Itu kerana anda tidak lagi perlu untuk mencari ini khusus peranti setelah itu orang lain kepemilikan.

Untuk melakukan ini, hanya masuk ke dalam akses akaun iCloud.com. Cari Mencari iPhone-Ku dan kemudian memukul Semua alat-Alat. Dari senarai ini, pilih Mac komputer anda mahu untuk menghapus dari anda akses akaun. Kemudian, tekan butang Padam dan jangan masukkan nomor telepon atau mesej. Selepas itu, klik Keluarkan dari Akaun butang dan kamu selesai.

 

Daftar Keluar dari iTunes-mana, dan sms
Sebelum pergi untuk belajar bagaimana untuk mengelap MacBook, ia adalah penting untuk tanda pertama keluar dari beberapa rekening. Ini termasuk akses, iTunes, dan sms. Berikut adalah cara untuk melakukan hal itu kepada anda MacBook.

 

Untuk akses
Pergi ke Pilihan Sistem dan pilih akses
Klik Tanda Keluar

Untuk iTunes
Buka iTunes dan mencari Akaun di bawah bar Menu
Memukul Tanda Keluar
Pergi ke bar Menu > Akaun dan memilih Kebenaran
Klik Melucutkan Kebenaran Komputer Ini

Untuk sms
Pergi ke sms dan buka Keutamaan
Memilih Akaun dan pilih sms akaun
Klik Tanda Keluar

Melucutkan kebenaran Mac dari Apple Anda Akaun
Jika anda menggunakan Musik, Apple TV, atau Apple buku-Buku, kemungkinan anda akan memiliki anda Mac didaftarkan kepada orang-orang aplikasi. Namun, sebahagian daripada cara untuk menghapuskan MacBook cara deauthorizing dari Apple anda akaun pada mereka beberapa aplikasi. Syukurlah, proses untuk setiap aplikasi ini adalah agak sama. Untuk melucutkan kebenaran MacBook anda, mengikuti langkah-langkah ini:

Pergi ke aplikasi menu bar
Pilih Akaun
Hit Kebenaran > Melucutkan Kebenaran Komputer Ini

Ceraikan Bluetooth Peranti
Walaupun selepas semula kilang, Mac anda bisa, sayangnya, masih berhubungan dengan yang lama peranti Bluetooth. Oleh itu, jika anda mempunyai telinga Bluetooth, headphone, tikus, keyboard, dan lain-lain aksesori berpasangan, anda perlu untuk memisahkan pasangan mereka secara manual. Jika anda ingin menyelesaikan tugas ini, hanya mengikuti langkah-langkah yang diberikan:

Pergi ke Sistem Pilihan
Kepala untuk Bluetooth
Pilih alat yang anda perlukan untuk memisahkan pasangan dan tekan butang X sebelahnya
Melakukan langkah 3 lebih dan lebih untuk setiap gadget anda ingin ceraikan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *