Delta-stam av coronavirus är 3-4 gånger mer smittsam än vanligt, – epidemiolog

Epidemiologen förväntar sig att situationen med coronaviruset förvärras i Ukraina

I Ukraina, enligt hälsovårdsministeriet, sprider Deltastammen av coronavirus. Hur skiljer sig denna variant av viruset från de tidigare och kan det provocera en ny våg av Covid-19? ”Telegraph” bad om en förklaring av situationen till kandidaten för medicinska vetenskaper, epidemiolog Andrey Alexandrin.

Som doktorn förklarade uppträdde ”Delta-stammen” tidigare i Ukraina, men nu har det börjat testas mer. Alexandrin förutspår att denna stam kommer att spridas vidare och vidare, med tanke på de senaste masshelgen och festligheterna, under vilka ett stort antal människor inte observerade sociala avstånd.

Huvudskillnaden mellan Deltastammen från andra, i synnerhet den ursprungliga, som först identifierades i den kinesiska provinsen Wuhan, är dess smittsamhet — den så kallade smittsamheten (infektionsegenskapen som ska överföras från en sjuk person till en frisk).

”Om i genomsnitt en sjuk person infekterade 2-2. 5 personer, då idag en person, när det gäller ”Delta-stammen”, infekterar minst 7-9 personer, eller ännu mer. Studier visar att infektionshastigheten har ökat, säger epidemiologen.

Dessutom fokuserar läkaren på studien, som talar om luft aerosolvägen för överföring av coronaviruset som huvudämne. Forskarnas argument presenterades tidigare i en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Även om Världshälsoorganisationen i början av pandemin betonade att huvudvägen för överföring av Covid-19 är en dropp, som kan motverkas av sådana åtgärder som socialt avstånd och en maskregim.

Med hänsyn till de nya uppgifterna uppmärksammar Alexandrin det faktum att de flesta rum i Ukraina inte har ordentlig mekanisk ventilation, det finns ingen kontroll av luftväxling, temperaturreglering, luftfuktighet och CO2-nivåer. Läkaren noterar att de ursprungligen i USA, och nu i Europeiska länder, tog upp det här ögonblicket: de installerar ventilationssystem som skulle minimera koncentrationen av infektiös aerosol i slutna rum.

”Jag tror att vårt land måste vara uppmärksam på de senaste trenderna och skapa högkvalitativa ventilationssystem”, noterar epidemiologen. – Inom ramen för samma program ”Big Construction” skulle det vara möjligt att förbereda utbildningsinstitutioner, vilket avsevärt minskar befolkningens sjuklighet. Eftersom barn är den främsta orsaken till massfördelningen av all luft och droppinfektioner.”

Enligt läkaren kommer situationen med coronavirus i Ukraina sannolikt att förvärras.

”Det kommer att bli en våg när testsystem visas en masse i Ukraina. En annan indikator som vi bör uppmärksamma är antalet upptagna sängar på sjukhus. Sjukhusvistelse har ökat med 18% under den senaste veckan. Vi hade en sådan takt endast i februari 2020 , det vill säga Nu är det en mycket stark ökning, säger Alexandrin.

Lämna ett svar