En kärnreaktor på månen och en cosmodrome nära Krim: hur Ukraina gör ett utrymme comeback

Idag, den 12 April, markerar 60-årsdagen av den första mänskliga flygningen i rymden. En av de viktigaste händelserna i mänsklighetens historia blev möjlig tack vare de Ukrainska specialisterna som designade och monterade de allra första raketerna. Men det hände för mer än ett halvt sekel sedan, tillbaka i sovjetiska tider. Hur lever branschen idag och vad kan moderna Ukraina vara stolt över? Kan vi betrakta oss som en rymdkraft?

Vi har samlat allt du behöver veta om det förflutna, nutid och jag vill tro – framtiden för ukrainska kosmonautik. Och företrädare för branschen hjälpte oss i detta-människor som dagligen tar Ukraina närmare själva comeback i big space-spelet. Din uppmärksamhet dras till pilotmaterialet i # Gordostukrainy-projektet.

Den redaktionella specialprojekt # Pride i Ukraina, som Telegrafen lanserar i samband med 30-årsdagen av vårt lands självständighet, är utformad för att berätta om goda nyheter och positiva saker i svåra tider för oss alla. Våra journalister kommer att försöka påminna ukrainarna om vad vi kan vara stolta över och varför Ukraina verkligen är en stor makt.

Gamla nya ukrainska utrymme
Ukrainarnas mest kända framgångar i rymden är i det avlägsna förflutna. Prestationerna från designers Sergey Korolev och Valentin Glushko har ännu inte överträffats av någon. Det var de som lade grunden till Sovjet, och på många sätt världsrymdsindustrin. Utan dem skulle den mänskliga flygningen till rymden, vars 60-årsjubileum vi firar i dag, helt enkelt inte ha varit möjlig.

Förresten var den första ukrainska i rymden Pavel Popovich, som lotsade Vostok-4 rymdfarkosten i augusti 1962. Och den första kosmonauten i det redan oberoende Ukraina var Leonid Kadenyuk, som flög som en del av det amerikanska uppdraget 1997. Förutom astronauter skickade vi aktivt artificiella satelliter i rymden. Således har Yuzhnoye Design Bureau utformat mer än 400 enheter i sin historia, varav de flesta lanserades under sovjetiska tider.

Talar om det ukrainska utrymmet av perioden av självständighet, de brukar återkalla satelliterna i sich-familjen, Mayak, Zenit, Dnepr, Zyklon launch vehicles, Okean-O, Micron, AUOS-projekt och andra utformade tillbaka i sovjetiska tider.

Under de senaste 30 åren har industrin praktiskt taget inte reformerats, efter att ha bevarat sovjetiska egenskaper. Å ena sidan gjorde det möjligt för oss att bevara en betydande del av det sovjetiska arvet, men å andra sidan hindrade det utvecklingen. Industrin var långsamt bleknar bort. Endast 2019 undertecknade president Vladimir Zelensky lag nr 143-IX, som öppnade detta område för privat verksamhet. Det är den här händelsen att alla företrädare för branschen kallar huvudprestationen under de senaste decennierna. Eftersom reformen returnerar optimism, perspektiv och pengar till den ukrainska rymden.

Utrymme i lagen
”Den viktigaste händelsen under de senaste åren, skulle jag kalla den lag som avskaffade statens monopol på rocket science, och öppnade utrymme för privata företag”, säger Natalia Borotkanich, koordinator för rymdprojekt på EOS (en del av noosphere group of companies, USA). – En annan viktig faktor är att privata rymdföretag, som Noosphere, äntligen har dykt upp i Ukraina.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.