Gnome 40 telah dibebaskan, dan ia datang dengan sebuah spektrum peningkatan untuk ruang kerja alam sekitar. Gnome adalah sumber terbuka ruang kerja alam sekitar untuk pelbagai sistem operasi, termasuk Linux Ini dan Fedora. Ini lelaran terbaru berjanji untuk memberikan lebih dari segi menyenangkan reka bentuk dan maklumat prestasi.

Mari kita lihat di reka bentuk perubahan dan peningkatan yang dibuat untuk satu ruang kerja alam sekitar.

Apa Yang Di Gnome?
Gnome adalah sumber terbuka desktop muka yang pergi bersama-sama dengan pelbagai Unix-berdasarkan sistem operasi. Satu ruang kerja alam sekitar biasanya berjalan di sebelah sistem operasi untuk memberikan bentuk. Ia menentukan melihat dan merasakan desktop dan penampilan program dipasang.

Gnome bermula sebagai projek sumber terbuka oleh Yayasan Perisian Bebas. Ahli yayasan percaya itu kod sumber harus disediakan untuk orang awam jadi mereka bisa memperbaiki mereka sebagai sebahagian daripada usaha bersama. Sejak itu, anggota organisasi dan penyumbang telah bekerja bersama-sama untuk memperbaiki perangkat lebih masa.

 

Apa yang Perlu untuk Gnome?
Pada titik ini, beberapa orang mungkin tertanya-tanya mengapa ada yang perlu memasang ruang kerja alam sekitar di atas satu sistem operasi. Biasanya, memasang sistem operasi seperti Tingkap dan Mac tidak memerlukan luar ruang kerja alam sekitar. Jawabannya adalah sistem operasi yang telah mereka di ruang kerja alam sekitar, sementara yang lain seperti Fedora dan Ini Linux memerlukan luar ruang kerja alam sekitar. Gnome dibangun sebagai berdiri sendiri ruang kerja alam sekitar dimaksudkan untuk dipasang di atas satu sistem operasi. Ia sering dilihat dengan Linux dan UNIX-berdasarkan sistem operasi seperti Fedora dan Ini.

Jika anda menggunakan komputer Windows atau Mac, itu masih mungkin untuk mencuba Gnome. Tetapi anda akan memerlukan untuk menggunakan maya perisian untuk menjalankan program bersama satu sistem operasi.

 

Gnome 40: Baru Versi Skim
Sebelumnya lelaran Gnome telah desimal untuk label. Sebagai contoh, ini versi terbaru dari program ini telah Gnome 3.38. Para pembangun yang dikeluarkan versi ini bersama-sama dengan Ini 20.10 dan Fedora 33 sistem operasi. Setelah pembebasan Gnome 3.38, pencipta mereka memutuskan untuk mengubah penamaan konvensi. Kali ini, mereka ingin mencerminkan kedudukan program dalam urutan semakan yang mereka lakukan selama bertahun-tahun. Sebagai apa-apa, ini versi terbaru telah dipanggil Gnome 40.

Pembangun juga beralih ke baru kitaran pembangunan dimulai dengan Gnome 40. Bermula dengan Gnome 40, setiap versi yang akan datang akan mempunyai tiga fasa. Akan ada sebuah alpha, beta, dan versi akhir program. Itu versi skim juga akan termasuk orang-aplikasi seperti Fail, Web, Penonton Imej, Penonton Dokumen, dan sebagainya.

Alpha dan beta versi akan membantu para pembangun ujian untuk prestasi dan identiti isu-isu dalam program ini dan orang-aplikasi. Ia bertujuan untuk mengelak dari kelemahan program sebelum melepaskan versi terakhir. Supaya oleh masa versi terakhir dikeluarkan, program ini sudah bersih dan tanpa perlu untuk sistem terbaru.

 

Gnome 40: Keperluan Pemasangan
Tiga Linux taburan menyokong Gnome 40. Ini termasuk Gnome OS, Fedora OS versi 33, dan OpenSUSE. Akhirnya, yang lain Linux-berdasarkan sistem operasi harus mengikuti.

Bagaimanapun, sejak sekarang versi belum versi terakhir, kami sangat menyarankan menggunakan maya perisian untuk menjalankannya. Ini boleh membantu melindungi sistem operasi anda dari mana-mana kesilapan yang datang dengan versi beta. Apabila versi terakhir yang keluar, kamu bebas boleh memasang pada komputer anda untuk menggantikan yang lama OS.

 

Gnome 40: Baru Ciri-Ciri
Sebelumnya lelaran Chrome menerima pelbagai peningkatan serta prestasi rangsangan. Tapi Gnome 40 semua orang terkejut apabila ia ditawarkan lebih peningkatan dalam segi reka bentuk dan ciri-ciri. Berikut adalah beberapa penambahbaikan yang anda perlu tahu:

 

Dok Penempatan
Gnome digunakan untuk mempunyai tegak dok terletak di tangan kiri bahagian skrin. Tapi sekarang, dok terletak di posisi melintang di bawah skrin. Sebelum ini, kamu boleh bergerak dok ke lokasi lain. Ia juga akan bergerak secara automatik setiap kali jendela memerlukan ruang angkasa. Tetapi dengan versi baru ini, dok adalah kekal ditugaskan ke bawah skrin dengan tidak ada cara untuk bergerak di sekitar.

 

Aktiviti Gambaran
Aktiviti Gambaran fungsi banyak seperti Rumah Skrin di Tingkap dan Mac peranti. Ia menunjukkan anda semua aplikasi aktif, dan ini adalah hal pertama yang anda akan melihat ketika anda masuk. Ia mempunyai mencari bar di atas dan berlabuh di bawah di sepanjang masa.

Jika anda menggunakan Fedora atau Ini, anda mungkin menemukan jalan pintas pada panel atas berlabel “Aktiviti.”Jalan pintas ini akan membawa anda langsung ke Aktiviti anda Gambaran keseluruhan. Di sisi lain, jika anda berada di Kegiatan Gambaran keseluruhan halaman, anda klik pada Diri untuk kembali ke asal anda desktop.

Satu lagi mengubah mereka telah dilaksanakan adalah yang tab tetap di tempat yang sama seperti anda beralih antara komputer anda dan Aktiviti Gambaran keseluruhan halaman. Setiap permohonan masih terbuka dan aktif. Ia juga mengandungi ikon ruang kerja di mana ia datang dari, dan ikon terletak di bahagian bawah.

 

Cuaca Aplikasi
Cuaca aplikasi di Gnome 40 telah semula untuk menunjukkan ramalan cuaca dan suhu di satu jam atau hari. Asal cuaca alat hanya ditawarkan satu pandangan menunjukkan ramalan cuaca selama dua minggu. Cuaca yang baru aplikasi ciri-ciri dua pemandangan untuk anda ramalan cuaca. Kedua-dua pandangan membenarkan anda untuk melihat setiap jam suhu, derajat kelembaban…, dan kecepatan angin ramalan, tetapi perbezaan terletak dalam tempoh. Yang pertama melihat mempunyai tempoh 48 jam, sedangkan yang kedua berjalan melihat mempunyai tempoh 10 hari.

 

Permohonan Pelancar
Klik pada Permohonan Pelancar dari dok membuka senarai semua aplikasi dipasang pada program. Ia lebih suka aplikasi kedai di satu mudah. Anda boleh menggunakan anda tikus atau ke atas dan ke bawah kunci sot mengemudi melalui senarai aplikasi. Sekarang bahawa program ini telah mendatar tema, aplikasi akan luncurkan di dari sisi sebaliknya dari atas. Di samping itu, kau boleh mengubah kedudukan apa-apa di muka menggunakan seret-dan-drop kaedah.

 

Isyarat
Gnome 40 juga sekarang dapat mengenali isyarat sapu untuk menavigasi di antara ruang kerja. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan tiga-jari sapu ke kiri atau kanan untuk beralih antara ruang kerja. Di sisi lain, tiga-jari ke atas sapu membuka tab aplikasi. Jika anda mahu untuk menyesuaikan isyarat, anda boleh berbuat demikian melalui khusus Isyarat aplikasi. Sememangnya, ini ciri-ciri yang hanya berfungsi untuk komputer dengan sentuh dan tablet.

 

Fail Pengurus
Pembangun mengagak Fail Pengurus aplikasi untuk meniru fungsi Windows File Pengurus. Jika anda memasukkan catatan atau nama aplikasi di lokasi bar, ia akan memberi cadangan untuk anda untuk klik di atas. Baru “Mencipta” ruangan telah ditambahkan ke lokasi bar, dan ia membolehkan anda menyemak fail anda berdasarkan ketika mereka telah dicipta. Anda juga boleh klik kanan di ruang tajuk dan pilih yang lajur anda ingin melihat.

Gnome 40 menjadikannya lebih mudah untuk memindahkan fail juga. Jika anda mencoba untuk bergerak file ke lokasi yang lain, itu akan lebih baik memperkirakan jumlah file saiz dan waktu yang tersisa untuk pemindahan. Jika anda mencoba untuk menyimpan file menggunakan nama fail itu sudah wujud dalam dokumen senarai, sistem akan meminta anda untuk menukar nama file. Ini sangat serupa dengan cara pengurus fail pada Windows bekerja.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *