Igor Mazepa, VD för Concorde Capital: ”Ukrainare har pengar och viljan att investera, men de har inte arbetsverktyg”

Pengar är ”blodet” av affärer. Statens framgång och medborgarnas välbefinnande beror på hur de cirkulerar i ekonomin. Igor Mazepa, VD för investmentbolaget Concorde Capital, kommenterade Telegrafen om situationen på den ukrainska kapital-och investeringsmarknaden-hur krisen påverkat det och vad som är mest intressant nu när det gäller kapitalinvesteringar.

# Biznestelegraph-projektet fortsätter att prata med toppchefer av ledande ukrainska företag från olika sektorer av ekonomin, så att affärsutövare ger sin vision av nuvarande trender och trender i Ukraina och världen.

– Den ukrainska aktiemarknaden-är patienten ganska levande? Hur har marknaden och ditt företag förändrats under karantänåret?

– Den ukrainska aktiemarknaden föll i suspenderad animation långt före coronavirus. Därför kan vi säga att karantänåret hade liten effekt på honom. Förresten, Concorde är för närvarande engagerad i att starta det och har redan tagit det första steget – folkets IPO (Initial Public Offering) av de Veres football club på PFTS utbyte, som startade den 12 April. Dess väsen är att för första gången i Ukrainas historia kommer någon att kunna köpa aktier i klubben och bli aktieägare.

Inom en snar framtid planerar vi att ta med andra ukrainska företag till börsen, vilket gör det möjligt för investerare att få tillgång till högkvalitativa tillgångar och företag att få finansiering. Vi ser minst tio företag redo för offentligt erbjudande. Redan på” Veres ” ser vi ett stort intresse för ett sådant verktyg. Förmodligen är detta en ny trend, eftersom det inte finns något annat ljust alternativ för investeringar än.

– Betyder utseendet på aktier i Tesla, Netflix och andra västerländska toppmärken på PFTS-börsen att vår aktiemarknad återupplivar? Vad hindrar industrin och hur kan dessa hinder undanröjas?

– Självklart kommer marknaden till liv. Människor har pengar och en önskan att investera, men det finns inga normala arbetsverktyg. Aktiemarknaden kan ge sådana verktyg till lokala investerare, och företag kan locka finansiering för affärsutveckling. Men för att göra detta är det nödvändigt att göra ändringar i lagstiftningen och skapa den nödvändiga moderna infrastrukturen.

Med hjälp av exemplet på samma ”Veres” kan jag säga att nu finns det ingen möjlighet att köpa aktier i två klick och detta saktar processen kraftigt. I utvecklade länder har det länge varit möjligt att köpa eller sälja aktier i en mobil applikation. Vårt nästa steg är att skapa en sådan plattform.

– Vilka investeringsinstrument är tillgängliga för den ukrainska investeraren år 2021, vilken av dem är den mest populära och relevanta-inlåning, aktier, statsobligationer, fastigheter, något annat?

– Vi kan gå igenom alla verktyg. En bankdeposition är den mest kända och begripliga för vårt folk, men priserna är nu mycket låga: nästan 0 i Dollar och ca 7-8% i hryvnian. Därför började folk leta efter andra sätt att tjäna pengar och gick in i inhemska låneobligationer (OVGZ). På grund av rekordbehovet på dessa värdepapper har deras priser ökat respektive deras lönsamhet har minskat (ca 10-11%, med inflation på 8,5%), så nu är det inte heller den mest framgångsrika investeringen.

Fastigheter är alltid riskerna i samband med utvecklarens misslyckande att uppfylla sina skyldigheter, problem med driften av objekt och en lång avkastning på investeringen. Jag upprepar att jag nu ser stor potential på aktiemarknaden i ukrainska företag och jag är säker på att de snart kommer att handlas på aktiemarknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.