På grund av coronacrisis har vi minskat 30% av våra anställda, – UIA President Yevgeny Dykhne

Flygtransportsektorn är bland de mest drabbade av coronacrisis. Nu visar det några tecken på återhämtning, på grund av öppnandet av gränser av de flesta stater. Landets största lufttrafikföretag är företaget ”International Airlines of Ukraine”. Inom ramen för #Biznestelegraph-projektet berättade UIA-presidenten Yevgeny Dykhne om trenderna på flygtransportmarknaden, om personalnedskärningar, godstransporter, om utsikterna för den inhemska flygindustrin, liksom varför flygbolagen alltmer flyger bort, ”glömmer” några passagerare på flygplatsen och om de kommer att kunna räkna med ersättning.

Också i intervjun berörde vi internationella frågor, såsom den iranska tragedin (när iranska luftförsvar sköt ner ett UIA-passagerarplan), liksom händelsen med tvångsboarding i Vitryssland – hur det påverkade flygtransportsektorn och om Ukrainska flygbolag hotas av brist på fotogen vid leveranstopp från Vitryssland.

– Det senaste året har varit svårt för lufttrafikföretag i allmänhet och för UIA i synnerhet-coronavirus, den iranska tragedin … Hur har ditt företag förändrats under denna tid?

– När det gäller coronacrisis tvingades UIA-företaget att omorientera sig från regelbunden transport till att tillhandahålla turistbehov genom charterflyg. Vi var tvungna att flytta bort från den vanliga modellen och byta till oregelbunden transport. Vi anser att detta är en tillfällig åtgärd. Faktum är att vi var tvungna att ta ett steg tillbaka. UIA har tecknat avtal med flera reseföretag och fördelar flygplan för transport som en del av sina turer.

UIA flygolycka i Iran: anhöriga till offren skrämdes
Jag kommer inte att berätta något helt nytt om katastrofen i Iran. Det pågår en komplicerad rättslig process som jag inte kan kommentera. Jag kan bara notera att de avlidna passagerarnas familjer fick den första delen av ersättningen från försäkringsbolaget. Uthyraren, med vilken UIA arbetar, kompenserade också för förlusterna från förlusten av flygplanet. Ytterligare förhandlingar pågår med staten Iran.

– Och vad är dynamiken i flygtransporter nu?

– Under de första 5 månaderna 2021 lyckades vi öka volymen av charterflyg 6 gånger jämfört med krisåret 2020. Samtidigt har vi 60% färre reguljära flygningar jämfört med 2020, och jag vill inte ens jämföra det med pre-flight perioden, det blir bara 20-25 procent. Vid den tiden transporterade vi 8 miljoner passagerare per år. Tidigare använde vi charter för att säkerställa att planen inte stod i viloläge och genererade förluster, men flög fortfarande. Vi kallar det ”flottåtervinning”. Nu är vi tvungna att aktivt utveckla denna riktning.

– Det visar sig att charter hjälper till att överleva krisen, men det är fortfarande långt ifrån att vara helt övervunnet.

– Låt oss bara säga att vi har uppnått den nödvändiga stabiliteten i företaget. Jag kan inte säga att vi framgångsrikt arbetar ekonomiskt, men vi kommer definitivt att kunna överleva krisen. Faktum är att vårt företag drabbades mest bland ukrainska lufttrafikföretag, eftersom små charterbolag flexibelt kan svara på situationen, återhämtade de sig snabbt på grund av den uppskjutna efterfrågan på turism. Och det är mycket svårare för oss att återställa regelbunden kommunikation under villkoren för karantänbegränsningar i de flesta stater. Men vi är fortfarande ledare för den ukrainska marknaden.

Det största problemet är att på grund av många begränsningar finns det ingen stabil passagerartrafik. Kan ni föreställa er hur svårt det nu är att skicka ett flyg till Europa? Hur många komplicerade procedurer behöver du gå igenom? För varje passagerare måste du fylla i många formulär, certifikat, mottagningar, ange en inbjudan, förklara varför han flyger dit etc. Allt detta bör kontrolleras av hanteringsföretaget som tillhandahåller passagerarservice på flygplatsen.

Alla lider av dessa förfaranden. Eftersom avgångstiden för flygplanet är fast i schemat, men det finns så många förfaranden före flygning och krav på värdparten att inte alla passagerare har tid att komma ombord.

– Nyligen var det bara ett sådant fall på Boryspil flygplatsen.

– Ja, hanteringsföretaget hade helt enkelt inte tid med förfarandena på flygningen till Turkiet, eftersom Planet lämnade och lämnade åtta passagerare på flygplatsen. Som ett resultat av en detaljerad analys av vad som hände var det möjligt att ta reda på att orsaken är faktiskt enkel – vissa passagerare kunde inte förstå alla dessa krav och kontroller, varför de försenade incheckningsdisken istället för de föreskrivna 2,5 minuterna till 25 eller till och med 40 minuter. Medan de behandlades kom avgångstiden. Piloter väntar aldrig på passagerare, det här är en av huvudreglerna inom luftfarten.

”Praktikanter satt vid disken”: nya Detaljer om skandalen med UIA-passagerarnas avgång avslöjades
Vi försöker lösa detta problem i Boryspil, vi började öppna incheckningsdiskar tre timmar före avgång, men vi transporterar bara passagerare – ett annat företag är direkt engagerat i att skicka dem. Hon tog också åtgärder, ändrade servicetekniken. Nu undersöker vi fortfarande vad som gick fel. Som ett resultat av undersökningen bör ytterligare åtgärder verka för att eliminera orsaken.

– Finns det något arbete med eftersläntrare? Har de rätt till ersättning?

– Ja, naturligtvis, vi för en dialog med dem. De har rätt till ersättning, och de kommer att få det i 100% volym. Vi är intresserade av att utfärda alla kompensationer så snart som möjligt. Vi kommer också att lägga till alla möjliga bonusar. En enorm orättvisa har hänt dessa passagerare. Vi sätter oss i deras ställe och vi är uppriktigt ledsna. Men under rådande omständigheter har vi gjort allt vi kan. En sådan situation har hänt nu med vår styrelse, men inget flygbolag är immun från detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.