Roman Prokofiev, VD och medgrundare av Jooble: vi är i Ukraina inte bara på grund av socialt ansvar – det är lönsamt att arbeta här i vårt format

Medierna uppskattade nyligen företaget Jooble till $ 110 miljoner, och placerade det också på 10: e positionen bland de dyraste ukrainska IT-företagen. # Biznestelegraph bestämde sig för att ta reda på direkt från Jooble laget hur de bedömer sig själva och den ukrainska IT-sektorn som helhet, vad de tycker om ” Diya.Stad”. Från Roman Prokofiev, VD för Jooble, lärde vi oss hur det ukrainska företaget lyckades nå andra plats i världen i sitt segment, som var tvungen att kringgå för att ta den första positionen, liksom om nackdelarna och fördelarna med Ukraina som en affärsplats.

Detta är dock inte alla de ämnen som vi har berört. Faktum är att Jooble arbetar i ett mycket intressant område – online sysselsättning. Arbetet i vår tid exciterar alla. Denna riktning i ett år under karantän och mot bakgrund av universell digitalisering visar helt enkelt revolutionära förändringar. Vi diskuterade trender i Ukraina och världen, liksom – bara inte vara rädd-förstörelsen av megacities genom fjärråtkomst… tro mig, det kommer att bli intressant.

”Alla företag är värda noll tills de ville köpa det”
– Berätta kortfattat om ditt företag och din produkt till dem som ännu inte är bekanta med Jooble-varumärket.

– Vi är ett ukrainskt företag som verkar både i Ukraina och runt om i världen – vår tjänst är tillgänglig i 71 länder på 25 språk. Jooble grundades 2006 som en extra tjänst för att hitta anställda, men växte snabbt till ett självständigt företag. Nu har vi lite mer än 500 anställda, och vår tjänst upptar andra plats i världsrankingen av jobbaggregat med en publik på mer än 100 miljoner besökare per månad.

Vår huvudprodukt är en jobbsökande motor. Vi är som Google för jobbsökning. Nu finns det många webbplatser där arbetsgivare publicerar sina lediga platser och sökande – deras återupptas. För att kontrollera alla lediga platser måste du bara titta igenom dussintals arbetsplatser i Ukraina – Det finns hundratals och tusentals på den internationella marknaden. Vår tjänst består i det faktum att vi samlar alla dessa lediga platser och ger dem till användaren på en av våra webbplatser. Genom Jooble får användaren tillgång till alla lediga platser i landet och världen på en gång.

– Forbes Ukraina nyligen gjort ett betyg av de största startups med ukrainska rötter. Du värderades till 110 miljoner dollar. Motsvarar denna siffra den verkliga kapitaliseringen av ditt företag eller var det bara en komplimang från Forbes chefredaktör?

– Det är bättre att fråga Forbes hur de utvärderade oss. Jag tror att något företag är värt noll tills de ville köpa det, och vi är inte till salu. Det är som att utvärdera tre hår-det är väldigt lite på huvudet och för mycket i soppan. Det är för tidigt att ge oss en bedömning. Jag kan bara säga att om vi erbjöds att sälja för en sådan summa, skulle vi inte hålla med. $ 110 miljoner är för lite för No. 2 i världsrankingen.

– Är du ett ukrainskt företag i anda eller formellt också? Många ukrainare registrerar sina företag utomlands, även om de faktiskt arbetar i Ukraina.

– Vi är registrerade i Ukraina, men det finns också representationskontor i Europeiska jurisdiktioner. Vårt centrala kontor ligger i Kiev. Vi betonar alltid att vi är ett ukrainskt företag, i alla avseenden – vi arbetar här, vi bor här.

Men vi behöver extern jurisdiktion på detta område, eftersom vi, som jag redan har sagt, arbetar i 71 länder i världen och de flesta av våra kunder är utanför Ukraina. Att arbeta på den globala marknaden är det omöjligt att göra utan representationskontor i andra länder och utan att anställa anställda utomlands. Utan detta är det omöjligt att skala IT-verksamheten.

Förresten, i vårt arbete är vi inte bundna stelt till kontor, satsar på fjärråtkomst. Vi arbetade på distans när det inte var mainstream, långt före karantänen. Vi har anställda från Tyskland, Vitryssland och Latinamerika – människor arbetar även där det inte finns några våra kontor. Men jag upprepar, vårt centrala kontor ligger i Ukraina och de flesta av våra anställda är ukrainare. Vi älskar vårt land.

– Du kan ofta höra att det är omöjligt att bedriva en teknikverksamhet i Ukraina – Det är nödvändigt att flytta utomlands. Men du, samtidigt som du behåller din anknytning till Ukraina, fortsätter att växa och utvecklas globalt. Enligt din erfarenhet, vilka fördelar har Ukraina som en plats för att lansera ett innovativt företag?

– Det finns en möjlighet att arbeta med de bästa talangerna i Ukraina. Speciellt om du aktivt använder fjärrarbete och lockar anställda från regionerna. Avlägsenhet suddar ut gränserna och tar företaget till en annan nivå.

Varje företag har en sådan förbannelse: du är tvungen att kämpa med konkurrenter som du delar ett gemensamt ”territorium” – den lokala arbetsmarknaden. Till exempel, om vi letar efter en försäljningschef på ett kontor i Kiev, då är vi tvungna att konkurrera med alla Kiev företag. Hög efterfrågan och konkurrens mellan arbetsgivare i samma stad driver upp lönenivån.

Samtidigt kan vi hitta en person i en annan region som kommer att utföra samma funktioner och med samma kvalifikationer, men för rimliga pengar – det här blir en mycket anständig lön för sin region. Du kan också gå utanför Ukraina och leta efter anställda över hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.