Trots coronacrisis har elektronikmarknaden ökat med 15-20% under året, – Alexey Zozulya, VD för Foxtrot

Coronaviruset hotar planeten igen. I Ukraina införs fler och fler regioner i den ”röda zonen” med strikta restriktioner för företag och medborgare. Det är dags att analysera erfarenheterna från den tidigare låsningen:hur överlevde företagen och utvecklades under krisen? Vad gör det möjligt för ett företag att öka försäljningen och spara jobb? Har Ukrainare lärt sig att leva, koppla av och köpa online?

# Biznestelegraph-projektet fortsätter en serie intervjuer med toppchefer från de största ukrainska företagen för att få svar på dessa och andra tillämpade frågor. Idag delade Alexey Zozulya, VD för Foxtrot electronics and home appliances network, sitt ”recept för framgång” med oss.

– Hur har marknaden och ditt företag förändrats under året under karantän?

– Mest av allt sjönk marknaden för hushållsapparater och elektronik under första halvåret 2020. Särskilt under de två första ”karantän” veckorna i Mars. Då var droppen ca 60%. Sedan, när ukrainarna anpassade sig till fjärrarbete och bodde hemma på självisolering, blev vana vid nya realiteter och online shopping, började marknaden återuppliva. En märkbar väckelse inträffade redan i maj när transportförbindelser återupptogs. I allmänhet har vår marknad ökat med i genomsnitt 15-20% i år, beroende på produktkategori.

Den största tillväxten demonstrerades av prylar och allt relaterat till fjärrarbete och distansutbildning. Köpare uppdaterade sin ”flotta” av elektronik och kommunikationsutrustning, köpte ytterligare utrustning. Dessa känslor flyttade marknaden framåt. Följaktligen var huvuddragen i 2020 en betydande ökning av bärbara datorer och datorutrustning. I allmänhet visade marknaden för denna grupp en ökning med 40% och i Foxtrot-nätverket +80%. Försäljningen av bildskärmar fördubblades, hörlurar och headset-med 50%, tabletter +48%.

Dessutom visade tillväxten av segmentet små hushållsapparater och prylar som är förknippade med en bekväm vistelse och fritid hemma. Till exempel, om tidigare människor inte kände behovet av en brödtillverkare, en köksmaskin eller en elektrisk grill, då med karantänens början upptäckte de en önskan att lära sig att laga mat och experimentera. Och vi såg detta med en 50-100% ökning av försäljningen. En betydande del av våra kunder, som är vana vid traditionell shopping, till vår trevliga överraskning, kunde snabbt omorientera sig till online. Vi har stärkt vår närvaro där, vilket har gett oss möjligheter till tillväxt både i omsättning och i antalet kunder. Som det visade sig är den moderna köparen väldigt flexibel och redo att växla mellan online-och offline-inköp, blanda sin erfarenhet.

Dessutom kände vi ungdomens publik, som blev mer gynnsam för vårt varumärke. Detta är en allmän trend och en del av utvecklingsstrategin. I allmänhet, trots alla svårigheter, år 2020 ökade vår publik betydligt-från 9,5 till 11 miljoner kunder, och nästan alla produktkategorier visade en ökning av försäljningen. Nu försöker vi introducera progressiva försäljningsmetoder, stärka omnichannelriktningen, utöka vår närvaro online.

Vi stöder behovet av att göra ändringar i bildandet av tariffer för förvärv av tjänster och hoppas att en objektiv lösning snart kommer att nås i denna fråga. Detaljhandeln, detaljhandeln av elektronik och hushållsapparater är inte ett mycket lönsamt företag. Marginalitet inom vårt område är nästan lika med de provisioner som bankerna får när de utför transaktioner. Detta problem noteras av alla marknadsaktörer: bankräntan ska vara ärlig med verksamheten och köparen. Därför kommer vi att välkomna alla förändringar till det bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.