Lelaran terbaru dalam barisan Wi-Fi protokol, Wi-Fi 6 janji-janji yang lebih cepat dan lebih selamat surfing web pengalaman daripada sebelumnya. Teknologi mempunyai cepat pelayaran kelajuan, bateri yang lebih baik hidup, dikurangkan kesesakan rangkaian, dan secara keseluruhan lebih efisien standard daripada Wi-Fi 5. Ia juga direka untuk menampung lebih banyak alat-alat dalam jejari yang lebih besar. Dalam artikel ini, kita akan melihat lebih dekat pada Wi-Fi 6 dan potensinya untuk mengubah masa depan akses internet.

Apa Itu Wi-Fi 6?
Wi-Fi 6, juga dikenal sebagai 802.11 kapak standard, adalah iterasi terakhir di barisan rangkaian protokol. Ia adalah pengganti untuk rangkaian semasa standard 802.11 ac, atau dikenali sebagai Wi-Fi 5. Wi-Fi 5 dirilis pada tahun 2014, sementara Wi-Fi 6 datang bersama-sama lima tahun kemudian, di 2019. Kedua-dua standard mempunyai tujuan yang sama: untuk memberikan pintu masuk dari mana orang bisa mengakses internet. Bagaimanapun, ada perbezaan yang signifikan dalam ciri-ciri mereka dan kemampuan.

The Institute of Electrical dan Elektronik Jurutera atau meluasnya penggunaan adalah organisasi yang bertanggungjawab untuk mewujudkan Wi-Fi 6 standard. Dengan meluasnya penggunaan adalah pusat berkuasa untuk akses internet dan set rangkaian standard setiap lima tahun. Organisasi juga ditugaskan mencari cara untuk memperbaiki teknologi yang secara umum. Seperti dengan yang lain rangkaian standard, meluasnya penggunaan objektif utama dengan Wi-Fi 6 adalah untuk menolak teknologi lagi.

Pada masa meluasnya penggunaan dikeluarkan Wi-Fi 5, dunia sudah menghadapi beban semua alat-alat yang diperlukan untuk menyambung ke internet. Seperti teknologi baru terus berkembang, ada lebih banyak dan lebih banyak alat-alat untuk berurusan dengan. Institusi mengambil ini ke dalam akaun dan berusaha untuk membuat standard yang bisa menampung sejumlah besar peranti sekaligus. Ini keupayaan untuk menampung peranti akan menjadi ciri yang menentukan Wi-Fi 6.

Organisasi lain yang memainkan peranan penting dalam pelaksanaan Wi-Fi 6 adalah Wi-Fi Alliance, bukan keuntungan organisasi yang isu-isu sertifikasi untuk peranti dengan hal untuk mereka mematuhi dengan rangkaian standard. Mereka bertanggung jawab untuk mengesahkan alat-alat yang lulus Wi-Fi 6 keperluan juga. Alat-alat yang lulus sertifikasi akan mempunyai segel menunjukkan “Wi-Fi 6 disahkan.”

 

Apa ciri-Ciri yang Bisa Kau Harapkan dari Wi-Fi 6?
Wi-Fi 6 sudah upgrade besar berbanding untuk Wi-Fi 5, dan dua hanya lima tahun. Tidak perlu untuk mengatakan, teknologi mereka berkembang dengan pesat. Dengan meluasnya penggunaan dirangsang Wi-Fi 6 dalam semua aspek termasuk kelajuan, kecekapan, dan keselamatan. Ia juga telah menambahkan ciri-ciri itu tidak ada di versi terdahulu.

Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang anda perlu tahu tentang:

 

Lebih Cepat Kelajuan
Wi-Fi 6 telah kira-kira tiga kali maksimum kelajuan atau bandwidth untuk Wi-Fi 5. Ia telah maksimum bandwidth 10 Pengguna, walaupun bekas hanya mempunyai 3.5 Gbps. 10 Gbps akan mempercepatkan turun kali untuk aplikasi anda dan fail, dan itu akan memungkinkan anda untuk berjalan tinggi bandwidth aplikasi dengan sedikit masalah. Anda juga boleh link lebih banyak alat-alat untuk rangkaian tanpa mempengaruhi liputan setiap peranti. Anda boleh melakukan hal ini ketika anda anda.

Bagaimanapun, itu adalah penting untuk dicatat bahwa anda sebenar kelajuan masih bergantung pada maksimum kelajuan ditetapkan oleh anda provider internet (ISP). Sebagai contoh, katakanlah bahwa anda internet pelan mempunyai kelajuan topi hanya 5 Gbps. Bahkan jika anda memiliki seorang Wi-Fi 6 router mampu 10 Gbps, router akan hanya dapat memuat turun di kedua kelajuan. Jika anda ingin memaksimumkan Wi-Fi 6 router, anda akan memiliki untuk mendapatkan rencana dengan topi yang sepadan dengan kemampuan.

Wi-Fi 6 router juga mempunyai keupayaan untuk mengenali alat-alat yang ada di “kelebihan” rangkaian. Ini adalah alat-alat yang secara fisik jauh dari router. Di mana-mana, router akan menghantar isyarat lebih kuat terhadap orang-orang peranti. Ini akan membantu orang-orang peranti untuk mendapatkan yang sama bandwidth sebagai alat-alat yang lebih dekat ke router.

 

Lebih Baik Bateri
Sasaran bangun masa (TWT) adalah kunci yang lain sekeping untuk Wi-Fi 6. TWT membolehkan router titik akses untuk berunding dengan internet perkara (Banyak sekali) peranti, selang set untuk apabila anda boleh mengirim dan menerima data. Kami menggunakan istilah “berunding” dalam erti kata bahawa setiap alat ini mempunyai berbeza bangun masa jadual.

Cara ia berfungsi adalah titik akses hanya bangun peranti semasa masa pra-set selang. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan titik akses untuk termostat anda untuk bangun hanya pada jangka masa tiga puluh minit, dan selepas itu titik akses akan ditutup lagi. Di antara selang, peranti ini akan kekal dalam kuasa menyelamatkan (PS) mod.

Itu IEET bertujuan ini ciri tertentu pada alat-alat IoT yang dikuasai oleh sumber kuasa luar seperti bateri. Contoh alat-alat yang paling cocok untuk ciri-ciri ini termasuk termostat dan rumah sensor semua jenis. Meningkatkan masa tidur peranti akan membantu mereka simpan di kedua kuasa dan baterai hidup.

 

Dikurangkan Kesesakan
Kebanyakan orang yang boleh berhubungan dengan pengalaman mencoba untuk menyambung ke internet dalam ruangan yang penuh dengan orang-orang yang juga dihubungkan ke rangkaian yang sama. Bagi kebanyakan, pengalaman hampir selalu disertai oleh semacam gangguan. Ini berlaku kerana rangkaian penuh sesak, dan kau mempunyai terlalu banyak alat-alat bersaing untuk bandwidth. Wi-Fi 6 mencoba untuk menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan pelbagai mekanisme untuk mengedarkan bandwidth.

Yang pertama adalah dipanggil multi-pengguna, beberapa-input, beberapa-output (MU-MIMO). MU-MIMO membahagikan keseluruhan bandwidth ke empat sungai dengan sama bandwidth alokasi. Bagaimanapun, dalam hal Wi-Fi 6, sungai adalah dua itu MU-MIMO untuk total delapan sungai menyampaikan jumlah yang sama bandwidth.

Itu gerak frekuensi bahagian beberapa akses (OFDMA) adalah satu ciri penting. Teknologi ini mengurangkan kelewatan dengan membahagikan frekuensi radio ke dalam potongan yang lebih kecil dipanggil sumber unit (RUs). Router memberikan RU untuk setiap satu peranti di rangkaian. Dengan cara ini, bila teknologi memancarkan sinyal radio, semua alat-alat di rangkaian dapat menerima mereka dalam ukuran yang sama. Pendekatan ini membolehkan isyarat untuk mendapatkan klien peranti pada masa yang sama.

 

Menghalang Isyarat Luar
Kunci yang lain adalah apa yang mereka panggil base service stasiun pewarna (BSS) pewarna. Ciri ini menandakan transmisi yang datang dari rangkaian anda dengan khas identifier atau “warna.”Katakan jiran anda transmisi terjadi melimpah ke ruang anda, router akan tahu yang isyarat untuk mengabaikan dan yang untuk membayar perhatian.

 

Keselamatan Yang Lebih Baik
Wi-Fi 6 juga berbeza dari Wi-Fi 5 dalam segi protokol keselamatan. Dengan meluasnya penggunaan direka baru protokol keamanan Nirkabel Dilindungi Akses 3 (WPA3) untuk memperbaiki asal protokol keamanan yang digunakan dalam Wi-Fi 5 (WPA-2). Ia melindungi rangkaian anda dari penyusup oleh membuatnya lebih sulit untuk orang yang tidak dibenarkan untuk menebak kata laluan rangkaian anda. Pemilihan kata laluan juga sekarang kurang rumit dengan membenarkan pengguna untuk menetapkan kata laluan yang lebih mudah untuk mengingat. Di samping itu, ia melindungi data anda bahkan setelah rangkaian anda telah dikompromi.

 

Mundur Keserasian
Dengan meluasnya penggunaan telah diberi mandat yang baru setiap standard harus ada keserasian ke belakang. Setelah mengatakan ini, Wi-Fi 6 juga sepenuhnya serasi ke belakang. Ini bermakna bahawa anda tidak akan tidak perlu membeli satu set baru sepenuhnya peranti untuk menggunakannya. Kebanyakan alat-alat yang anda sendiri mungkin akan bekerja dengan standard, walaupun mereka tidak menyokong 802.11 kapak standard diri mereka sendiri.

Bagaimanapun, ingat bahwa tidak ada jaminan lengkap untuk keserasian. Selalu ada kesempatan itu alat tidak akan bekerja dengan seorang Wi-Fi 6 network kerana untuk alasan yang berbeda. Sebagai contoh, warisan itu hanya bekerja dengan di mana-mana di antara 1 2 Pengguna mungkin tidak bekerja dengan seorang Wi-Fi 6 router. Begitu juga, alat yang tidak mempunyai WPA3 sokongan tidak boleh menyambung untuk Wi-Fi 6 network. Beberapa router juga memerlukan seorang pemandu kemas atau manual update sebelum mereka bisa menampung Wi-Fi 6 network.

Ia akan mengambil beberapa waktu sebelum awam benar-benar mengambil Wi-Fi 6 standard. Bahkan sekarang, yang paling syarikat-syarikat tidak sepenuhnya taraf peranti mereka untuk mengikuti Wi-Fi 6 standard. Ini bermakna bahawa sebahagian alat-alat yang anda lihat di kedai-kedai masih sokongan Wi-Fi 5. Walau bagaimanapun, meluasnya penggunaan jangka pasaran teknologi untuk bersaing.

 

Apa Itu Wi-Fi 6E?
Jika anda melihat melalui router anda, anda mungkin melihat bahwa ia telah dua frekuensi: ada 2,4 GHz dan 5 GHz. Frekuensi ini atau “band” membawa data yang lulus dari rangkaian tanpa wayar. Semua versi tanpa wayar standard telah bergantung pada itu ada 2,4 GHz dan 5 GHz band untuk memindahkan data, termasuk Wi-Fi 5 dan Wi-Fi 6. Di awal tahun 2020, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan yang diberikan tidak terkawal akses yang lebih kuat band dipanggil 6 GHz band. Malangnya, pembukaan 6 GHz band datang terlambat untuk versi asal Wi-Fi 6. Ringkasnya, asal versi gagal untuk menggabungkan cara untuk alat-alat untuk mengakses 6 GHz band. Untuk membetulkan keadaan, meluasnya penggunaan dicipta versi lain dari the standard dan menyebutnya Wi-Fi 6E. “E” di namanya bermaksud “dilanjutkan.”

Wi-Fi 6E pada dasarnya sama untuk Wi-Fi 6 dalam segi spesifikasi, kecuali ia bisa memanfaatkan 6GHz band. Mempunyai akses kepada 6 GHz band mempunyai banyak kelebihan. Sebagai permulaan, tidak banyak rangkaian telah digunakan band jadi ia agak terhalang. Ini adalah baik memecahkan dari the standard band, yang sudah terbatasi. Ia juga menyokong hingga delapan kali lebih radio band dari the standard 5 GHz. Dengan kemampuan datang rangsangan dalam bandwidth, kelajuan lebih cepat, dan lebih rendah kelewatan. Ini menjadikan ia sesuai untuk maya permainan realiti dan video definisi tinggi persidangan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *