Zamjena plastike derivatima iz prehrambenog otpada: Pisa dom ’zelene hemije’

Održivi materijali dobijeni od Agro-prehrambenog otpada, iz kojih se izdvajaju molekuli neophodni za proizvodnju premaza za papirno-kartonske i plastične podloge, posebno koristeći otpad voća, rakova i mahunarki. To je bio cilj, ostvaren, evropskog projekta Ecofunco, koji koordinira istraživačka jedinica Odsjeka za građevinarstvo i industrijsko inženjerstvo Univerziteta u Pizi (Dici) koji je dio Međuuniverzitetskog konzorcija za nauku i tehnologiju materijala (Instm). 17 evropskih partnera, kako istraživačkih tako i industrijskih, sastaće se u Pizi 17.i 18. Juna na prvoj međunarodnoj konferenciji o zelenoj hemiji i održivoj ambalaži, tokom koje će biti predstavljeni rezultati projekta.

”Posljedice su očigledne – Komentari Patrizia Cinelli, profesorica hemijskih osnova tehnologija na Dici-u i koordinatorica Ecofunco-ako mislimo da gotovo 60% plastike koja se ne može reciklirati dolazi iz ambalaže hrane. Poteškoće u recikliranju ambalaže za hranu, posuda za jednokratnu upotrebu i pribora za jelo i proizvoda za ličnu njegu proizlaze i iz upotrebe neodrživih materijala i iz sastava, višeslojnog različitih materijala, vrlo teško odvojiti kada se razlikuju. Ecofunco je razvio alate za cirkularnu ekonomiju u oblasti jedinstvene upotrebe jer daje novi život agro-prehrambenom otpadu, koji se sada koristi za proizvodnju održivih materijala koji mogu zamijeniti ne-biorazgradivu plastičnu ambalažu, koja je teško reciklirati. Na primer, Kutin, proteini iz otpada od mahunarki i hitin i hitozan iz rakova egzoskeleta se ekstrahuju iz kože paradajza i dinje”.

Zamjena konvencionalne plastike održivim i kompostiranim materijalom pretpostavlja veliku važnost u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, gdje se 70% korištene plastike ne reciklira, već se raspršuje u tlu i moru ili sagorijeva u pogonima otpadne energije, uz ogromnu štetu po okoliš.

”Na Katedri za građevinarstvo i industrijsko inženjerstvo – nastavlja Cinelli-aktivirali smo nekoliko projekata kako bismo izbjegli budućnost u kojoj će naša okolina biti potopljena plastikom, kako proučavanjem efikasnijih i efikasnijih tehnika odlaganja plastičnog otpada, tako i biorazgradnje, koje omogućavaju smanjenje količine materijala raspršenog u okolini, i, kao u slučaju Ecofunco, radeći na zamjeni ambalaže biorazgradivom ambalažom sa istim performansama”.

Ova rješenja su sada moguća zahvaljujući istraživanju. Nakon konferencije ’zelena hemija i održivi premazi’ (zelena hemija i održivo pakovanje) otvara se nova faza, čija će svrha, zahvaljujući saradnji sa industrijskim partnerima, biti dizajniranje velike proizvodnje alternativne ambalaže.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.