Životna sredina, Cisanello Park se oslobađa otpada zahvaljujući građanima

Dani volontiranja u životnoj sredini koje promovišu Unicoop Firenze i Legambiente su se vratili. Nakon događaja proteklog vikenda u Firenci, Arezzo i Empoli, Subota 28 Maj Događaj zaustavlja u Pizi. Tačnije u parku Cisanello (sastanak u 9.30 sati na parkingu). Mjesto je identificirano zahvaljujući procesu ko-dizajna koji je vidio odjeljak članova coop-a, uprave i Legambiente, naučnog partnera u projektu, suprotstavljaju se jedni drugima. U stvari, događaj promoviraju dijelovi Coop-a u Pizi, Valdiserchio-Versilia, Cascina, Valdera, Valdarno Inferiore, u saradnji sa krugom Legambiente Pisa.

Prvo izdanje otpada Liberi Dall održano je 2019.godine i učestvovalo je 2000 volontera za 40 sati lokalnih akcija zaštite i ukupno prikupljeno 9,7 tona otpada. Uslijedilo je drugo izdanje 2020.godine, prekinuto zbog pandemije.
2022. vidi novi početak inicijative Free From Waste, koja pojačava aktivnost čišćenja teritorije povezujući je sa građanskom naučnom aktivnošću, naukom građana, koja omogućava sticanje naučnih vještina kroz aktivnosti participativnog praćenja. Osam događaja u sedam pokrajina Toskane, isto 28 Maj pored imenovanja pisano su zakazani druge faze u Lucca na sportskom terenu Oltreserchio, u Poggibonsi u Staggia područja, u Prato u vrtovima Via Turca i Pistoia, na nasipu ombrone u potezu između ponte di Gello i laghi Primavera.
Online prijave za predstojeće događaje možete registrovati na linku https://eventi.coopfirenze.it/s/liberi-dai-rifiuti
Za sve učesnike majica događaja koju je dizajnirao Makko omaggio

Tokom inicijativa učesnici će biti podijeljeni u male grupe i aktivno će biti uključeni u naučnoistraživačko iskustvo građana, kroz učešće u naučnom praćenju vrste i količine otpada prikupljenog na teritoriji. Važno iskustvo aktivnog državljanstva za razumijevanje utjecaja disperzije materije na ekosisteme i vrstu zagađenja koja prevladava na posmatranim mjestima. Takođe će biti prilika da se razgovara o ispravnom odlaganju različitih vrsta otpada i drugim dobrim praksama zasnovanim na održivosti.

Inicijativa će se odvijati u skladu sa važećim antikovidnim propisima, u potpunoj zaštiti zdravlja i sigurnosti učesnika. Na kraju sakupljanja, učesnici će takođe biti informisani o vremenu degradacije u prirodnom okruženju vrsta sakupljenog otpada. Na primjer, za maramice i papirne salvete potrebno je 3 mjeseca, za opušak od jedne do dvije godine, za aluminijum može od 20 do 50 godina, dok za plastičnu kesu preko 50 godina. Još duže vrijeme degradacije za čeličnu kapu (50 do 100 godina), plastičnu (PET) bočicu (preko 100 godina) ili staklenu bočicu (preko 1.000 godina).

”Bez otpada je naš način da delujemo na teritoriji, o pitanjima životne sredine, na participativan način. Mjesta koja treba očistiti identificiraju se zajedničkim dogovorom između dijelova članova Coop-a i krugova Legambientea, tada su aktivnosti otvorene za sve – objasnio je Tommaso Perrulli, šef društvenih projekata Unicoop Florence-i ne trebaju posebne vještine, samo motivacija da postanete protagonisti važne posvećenosti okolišu”.

”Pozivamo sve građane da se registruju i učestvuju u jutarnjim satima volontiranja u životnoj sredini sledeće subote-kaže Angiolina Rovetini, predsednik sekcije članova Coop Pisa-Mi smo u stvari veoma srećni što smo u mogućnosti da se vratimo da organizujemo imenovanje besplatno od otpada, događaj koji predstavlja i trenutak agregacije i konfrontacije, i akciju brige o mestu ”naše”. Samo na taj način možemo shvatiti koliko je prije svega važno ne bacati smeće i senzibilizirati se za zaštitu ekosistema”.

”Nakon dvije godine pandemije, vraćamo se da oslobodimo svoje ekosisteme od otpada i izvršimo participativnu naučnu aktivnost praćenja koja će biti korisna lokalnim upravama da bolje razumiju vrstu pritiska na teritoriju, a posebno na matrici tla, da interveniraju na sve ciljaniji i efikasniji način” rekao je predsjednik Legambiente Toscane Fausto Ferruzza.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.